Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;

Η παρουσία του λύκου είναι έντονη στη μυθολογία, σε θρύλους και σε παραδόσεις πολλών λαών. Από μικροί όλοι ακούμε και διαβάζουμε ιστορίες με λύκους. Βέβαια, τότε μας έλεγαν ότι οι λύκοι είναι κακοί, άγριοι και μοχθηροί, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό άλλαξε. Δημιουργήθηκαν πολλά παραμύθια με σκοπό την ανατροπή αυτού του στερεοτύπου. Έτσι, τα παραμύθια δε λένε μόνο για κακούς λύκους αλλά και για καλούς, χορτοφάγους και καλλιεργημένους λύκους. 
Το μικρό μας αφιέρωμα αφορά όλων των ειδών τους λύκους, και τους κακούς και τους καλούς.

Η λύκαινα θηλάζει τον Ρωμύλο και τον Ρώμο, τους ιδρυτές της Ρώμης.

Πρώτα απ' όλα, όμως, ας γνωρίσουμε αυτό το ζώο. Το βιβλίο του Αρκτούρου, της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, από τις εκδόσεις Ερευνητές, μας πληροφορεί για τη ζωή των λύκων.


Και μετά από τους πραγματικούς λύκους ας πάμε στον κόσμο των παραμυθιών.
Στο Μεγάλο βιβλίο του κακού λύκου των εκδόσεων Παπαδόπουλος θα διαβάσετε 12 παραμύθια σχετικά με το λύκο, από τα κλασικά παραμύθια, την Κοκκινοσκουφίτσα, τα τρία γουρουνάκια και τα επτά κατσικάκια, ως τον Πέτρο και τον λύκο. Η συλλογή  περιέχει και τραγούδια και πολλά παιχνίδια. 


Ο Πέτρος και ο λύκος του Σεργκέι Προκόφιεφ γράφτηκε το 1936 με σκοπό να εξοικειώσει τα παιδιά με ορισμένα όργανα της συμφωνικής μουσικής Παρουσιάστηκε από πολλές ορχήστρες, διάσημοι αφηγητές το τίμησαν, έγινε κινούμενο σχέδιο πολλές φορές και μουσική υπόκρουση σε διαφήμιση. 


Εδώ μπορείτε να δείτε τη βραβευμένη με όσκαρ μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων που βασίζεται στον Πέτρο και τον λύκο.

Η ιστορία κυκλοφορεί από πολλούς εκδοτικούς οίκους.





Ακούστε εδώ την ιστορία του Πέτρου και του λύκου με τη φωνή του Δημήτρη Χορν.


Συνεχίζουμε με τους τρεις λύκους των πιο γνωστών μας παραμυθιών που ενώνονται σε ένα παραμύθι της Μάιρας Παπαθανασοπούλου. Στο βιβλίο Έχω ράμματα για τη γούνα σου των εκδόσεων Πατάκης αποκαλύπτεται πώς γίνεται και εμφανίζονται ξανά και ξανά στα παραμύθια οι λύκοι παρόλο που στο τέλος των παραμυθιών αυτοί δε ζουν καλά. Στο τέλος του βιβλίο κρύβονται οι πραγματικές πληροφορίες για τη ζωή και τις συνήθειες του λύκου.


Βασιζόμενο στη λογική του παραμυθιού με το λύκο και τα τρία γουρουνάκια είναι το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά, τα Τρία μικρά λυκάκια. Μόνο που εδώ το τέλος είναι λίγο διαφορετικό.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας σε κανονική αλλά και τρισδιάστατη έκδοση.



Ψάχνοντας στις εκδόσεις Παπαδόπουλος θα βρούμε πολλά βιβλία για λύκους του Geoffroy de Pennart, τα οποία ανατρέπουν τη στερεότυπη εικόνα που έχουμε δημιουργήσει για τους λύκους.

  

Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί και το βιβλίο Παιχνίδια με το λύκο, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και περιλαμβάνει δραστηριότητες που βασίζονται στα βιβλία των εκδόσεων με πρωταγωνιστή τον λύκο.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο αναζητήστε το βιβλίο Μια αγάπη, επτά χρώματα και ένας λύκος.
Τρεις συγγραφείς παιδικών βιβλίων (Αργυρώ Πιπίνη, Κώστας Χαραλάς, Χαρά Γιαννακοπούλου) ταξιδεύουν με τρεις αγαπημένους τους ζωγράφους-εικονογράφους (Μάρια Μπαχά, Σοφία Βλαζάκη, Βασίλης Παπατσαρούχας).
Οι συγγραφείς γράφουν μια ιστορία βασισμένη σε μια ζωγραφιά των ζωγράφων που είναι το «ταίρι» τους. Στη συνέχεια, οι ζωγράφοι εικονογραφούν την ιστορία. Την παίρνουν εκ νέου οι συγγραφείς και τη συμπληρώνουν. Και το ταξίδι αυτό ολοκληρώνεται με ένα εικαστικό έργο των ζωγράφων-εικονογράφων.


Για το τέλος άφησα δύο βιβλία των εκδόσεων Ηλίβατον με πρωταγωνιστές ένα μεγάλο και έναν μικρό λύκο. Είναι η ιστορία δυο λύκων, που ο ένας εισβάλλει ξαφνικά στη ζωή του άλλου και του την ανατρέπει. Παρακολουθούμε τις αλλαγές στα συναισθήματα των δύο ηρώων και τελικά τον θρίαμβο της αγάπης. Η εικονογράφηση είναι λιτή αλλά εξαιρετική.


Οι ιστορίες για λύκους συνεχίζονται... Ψάξτε στις βιβλιοθήκες και στα βιβλιοπωλεία, κρύβονται και άλλοι λύκοι που ανυπομονούν να σας γνωρίσουν.


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου